Skinnhandlare Anders Tengbom konstaterar att skinnpriserna generellt sett är cirka tio procent lägre i år är förra året. Överproduktion av farmade skinn i världen är den främsta orsaken.

Produktionen av farmade skinn minskar men levererar fortfarande ett överskott som påverkar efterfrågan och priset på viltskinnen. I och med att tillgången är större än efterfrågan blir även endast de allra bästa skinnen sålda på auktionerna idag.

Även tillgången på skinnberederier minskar i Europa, i finland har nyligen ett av de största berederierna stängt ner sin verksamhet. I Sverige finns endast ett berederi kvar i Tranås och de sysslar främst med fårskinn.

Anders Tengbom ger sig dock fortfarande ut för att köpa upp de pälsar som jägare och fångstmän samlat ihop under säsongen. Har du haft någon lycka i år kan du besöka Anders vid någon av följande skinnmarknader: 21 januari i Örebro, 11 februari i Växjsö, 21 februari i Sala eller den 21 mars i Lönsboda. Det går även bra att posta skinnen.

Anders Tengbom tipsar:

*Ni behöver inte ta med tassar och klor när ni pälsar skinnen.
*För att ni ska få bra betalt för skinnen som möjligt, försök sträcka ut skinnen på längden. Alldeles för många skinn är dåligt sträckta och blir då korta och breda.
*Använd gärna spån när ni skrapar skinnen. Tidningspapper på tanan minskar risken för att skinnet torkar fast.
*Spån och tidningspapper gör också att mårdskinnen kan torkas med pälssidan ut direkt och ni slipper den lite besvärliga vändningen av det halvtorra skinnet.

Källa: Svensk Jakt