pakordvargI slutet av december fälldes tre vargar efter ett beslut om skyddsjakt ifrån länsstyrelsen. Detta efter att de orsakat stora problem för rennäringen. Nu är det klarlagt varifrån de kom, rapporterar Västerbotten Kuriren

Med hjälp av dna-prover har länsstyrelsen fastställt att ingen av vargarna var invandrad. Det står därmed klart att ingen av vargarna var särskilt värdefulla ur en genetiskt synvinkel.

Den 26 december fälldes en varg efter ett beslut om skyddsjakt i trakterna av Tvärålund och Strycksele. Efter en DNA-analys visade det sig att det var en skandinavisk vargtik från Julussareviret i Hedmark fylke i Norge.

Dagen därpå fälldes en varghane i trakterna kring Bygdsiljum och Bruträsk. Den visades sig vara en skandinavisk varghane från Färna 2-reviret i Västmanland efter identifiering med DNA-prov.

Den tredje vargen fälldes i det så kallade Nordmalingsreviret den 29 december. Det var en vargtik som befunnit i de trakterna sedan början av november då en hund angreps av varg i området. Man spårade till en början två vargar, men sedan mitten av december verkar tiken blivit övergiven av hanen.

– Vart hanen har tagit vägen är oklart. Eftersom han inte revirmarkerade lika intensivt som honan så är det möjligt att han valde att lämna henne och fortsätta sin resa, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen till Västerbotten Kuriren.
Ett prov som togs från den fällda tiken visar nu att hon var en skandinavisk varg som härstammar från Gimmen 3-reviret i Dalarna.

Arkivbild: Johan Olsson