Ultracom har nu en ny funktion för de som är användare av Ultracom Next och Tracker där man själv kan lägga till och även se vargobservationer som lagts till av andra användare genom att aktivera vargobservationer i inställningarna.

Funktionen visar genom tre olika färger hur gammal observationen är och genom att vargikonen skiftar färg så syns det tydligt på kartan när i tid som observationen gjordes. När observationen är tre dagar gammal så försvinner den automatiskt från kartan.

  • Röd vargikon – observationen är 0–24 timmar gammal.
  • Gul vargikon – observationen är 24–48 timmar gammal
  • Grå vargikon – observationen är 48–72 timmar gammal

För att få mer information om en vargobservation så trycker man på vargmarkeringen på kartan och väljer den röda bollen med ett i. Man får då upp information där man dels ser namnet på personen som har gjort markeringen och den tilläggsinformationen som har lagts till. Om man själv är i närheten av en observation kan man bekräfta den.

Behöver man själv skapa en vargobservation, måste man befinna sig inom två kilometer från observationsplatsen. För att skapa observationen så trycker man på plustecknet nere till vänster på kartskärmen och väljer ”Lägg till vargobservation.” Därefter flyttar man markören till observationsplatsen och trycker på plustecknet i mitten på skärmen. Välj ytterligare information för observationen, såsom observationens typ (visuell observation eller spår), färdriktning, ålder och ange ett meddelande för observationen. När observation är markerad kommer andra användare att kunna se den på kartan.

Det finns även en möjlighet att radera sin vargobservation genom att trycka på markeringen på kartan, välja den röda bollen med bokstaven i och ”Radera markering”.

Ultracom är tydlig med att om det skulle förekomma missbruk av Vargsafetyfunktionen, så kan det leda till uppsägning av kundens användarkonto. Ett sådant missbruk skulle kunna vara att det förekommer systematiskt och upprepat störande genom att göra falska observationer, som drabbar andra användare av applikationen. För att undvika det, markerar man bara verkliga och äkta observationer i appen och eventuellt använder funktionen, var någon kan bekräfta observationen.