Inom kort kommer den svenska kul- och ammunitionstillverkaren North Fork att lansera en ny expanderande kopparkula, CPX, för jägare runt om i landet. Kulorna kommer att säljas dels till handladdare, dels som färdigladdad ammunition under North Forks egna varumärke ”JBH Ammunition”.

North Fork har en lång och gedigen erfarenhet av kultillverkning, och framför allt inom Safarijakter har kulorna länge haft ett mycket gott rykte som bland de bästa i branschen. Nu tar North Fork klivet in på marknaden för expanderande kopparkulor i mindre kalibrar.

– Vi kommer att ladda så fort vi får fram kulor. Maskinerna går för fullt just nu, säger ägaren Jörgen Boström.

1996 grundades North Fork i Wyoming, USA. 12 år senare såldes företaget till Oregon för att slutligen år 2019 hamna i Kristianstad, Skåne. Målet från börjar var att skapa världens bästa kulor för bland annat buffeljakt, något som många skulle vara beredda hålla med om att företaget lyckats med.

Deras produktsortiment för storvilt för nämnda jakter sträcker sig från kulor i kaliber 0.257 till 0.510. Med en utökad produktionskapacitet siktar nu North Fork på en större del av den svenska marknaden där kalibrar som 308, 30–06, 8x57js och 9,3×62 är betydligt vanligare än 375H&H, 450/400 eller 470NE.

– I Afrika ses ju 375H&H som den minsta gångbara kalibern för storvilt, men många svenska jägare tycker att det är overkill. Det var därför vi utvecklade CPX kulorna att skjuta som bäst med de vanligaste kalibrarna i Sverige, förklarar Jörgen Boström.

Förutom CPX tillverkar företaget även sina tidigare populära bondade blykulor (SS), som finns i samtliga nämnda kalibrar samt även i en flatnose (FP) variant, avsedd för bygelrepetrar i kaliber 30–30, 348, eller 45–70.

Med detta utökade sortiment hoppas North Fork att möta behoven hos en bredare bas av jägare och skyttar runt om i Sverige och Skandinavien som nu är intresserade av blyfria alternativ.

– Målet är också att vi snart ska kunna lansera övningskulor till de grövre kalibrarna. Där finns det inte så mycket på marknaden i dag. Men än så länge har vi lite kapacitetsbrist, säger Jörgen Boström.

North Fork kommer att ställa ut på Sweden Game Fair i Varpsund i slutet av maj.