De flesta av oss har växt upp med den så kallade historiska sanningen att det var männen som jagade och kvinnorna som samlade. I en ny granskning av etnografiska studier visar det sig däremot att kvinnliga jägare var vanliga i jägar-samlarsamhällen. I studien kunde man fastställa att den tidigare visionen om att det var männen som var de exklusiva jägarna helt enkelt är felande då det idag har bevisats att de jagande kvinnorna har funnits med i historien hela tiden utan att bli sedda.

Resultatet av studien som publicerades i tidskriften PLOS ONE har man kunnat fastställa att det i 79 procent av de samhällen som studerats finns data för att kvinnorna jagade och att den jakt som kvinnorna bedrev var målmedveten där kvinnorna ägde sin egen ”vapenarsenal” och att de äldre kvinnorna ofta var byns bästa jägare.

Randy Haas, som är antropolog vid Wayne State University ingick 2018 i ett team i Peru som hittade en 9 000-årig person begravd med ett ovanligt stort antal jaktredskap. ”Vi antog alla bara att den här personen var en man”, minns han. ”Alla sitter och säger saker som,” Wow! Det här är fantastiskt. Han måste ha varit en stor jägare, en stor krigare. Kanske var han hövding!” ”
Haas tänkte inte ens ifrågasätta personens kön förrän ungefär en vecka senare, när en kollega som specialiserat sig på att analysera benstrukturen anlände och levererade en ”bomb”: Resterna verkade vara kvinnliga.
Teamet använde sedan en teknik som nyligen blivit tillgänglig för fältarbete vid arkeologiska fynd. Genom att skrapa emaljen från tänderna som hittades i graven hittade de proteiner som bekräftade det otvetydigt: Denna uppenbara mästerjägare var kvinnlig.

Förbluffade bestämde sig Randy Haas och hans medarbetare för att granska register över liknande fynd över hela Amerika under de senaste 70 åren. På 27 gravplatser för individer som hittades med jaktverktyg hittade de 11 fall där personen var kvinna.

De körde en statistisk analys som fann att detta förhållande är förknippat med sannolikheten att mellan 30 och 50 procent av de individer som är begravda med jaktverktyg på forntida amerikanska gravplatser är kvinnor. Med andra ord, säger Haas, ”Jakt på stora däggdjur under denna tid i Amerika var en könsneutral aktivitet, eller åtminstone nästan så.”