Naturvårdsverket inleder arbetet med att fastställa nya miniminivåer för varg i Sverige. Uppdraget, som sker i samarbete med länsstyrelserna, är en förutsättning för att licensjakten ska kunna genomföras 2026.

 

På uppdrag av regeringen ska Naturvårdsverket ta fram nya miniminivåer för varg, vilket är en central del av rovdjursförvaltningen. Miniminivåerna möjliggör licensjakten, eftersom Naturvårdsverket utan dessa nivåer inte har stöd att delegera jaktbeslut till länsstyrelserna.

Till följd av regeringens inriktning att rapportera ett lägre referensvärde för vargstammen behöver miniminivåerna omfördelas mellan de olika förvaltningsområdena. Arbetet måste genomföras i snabbare takt än tidigare, då nya miniminivåer ska ligga till grund för beslut om licensjakt redan 2026. För att säkerställa en effektiv process har Naturvårdsverket tagit fram en uppdaterad vägledning för arbetet.

Från procentuell fördelning till fastställda nivåer

EU:s medlemsländer rapporterar vart sjätte år referensvärden för olika arter, och nästa rapportering sker sommaren 2025. I väntan på beslut om vilket referensvärde som ska rapporteras till EU inleds arbetet med att fördela miniminivåerna procentuellt mellan de tre rovdjursförvaltningsområdena: södra, mittersta och norra. När det slutgiltiga referensvärdet är fastställt kommer den procentuella fördelningen att översättas till ett konkret antal individer.

Bakgrund – vad har hänt hittills?

  • Juni 2024: Naturvårdsverket beslutade om uppdaterade miniminivåer för varg baserat på ett referensvärde på 300 individer.
  • Juni 2024: Naturvårdsverket redovisade till regeringen hur referensvärdet skulle kunna sänkas till 170–270 vargar.
  • Mars 2025: En ny rapport till regeringen visade vilka ytterligare förvaltningsåtgärder som krävs för att bibehålla en gynnsam bevarandestatus vid ett referensvärde på 170 individer.

Vad är en miniminivå?

Miniminivån är en regional fördelning av referensvärdet, som anger det lägsta antalet individer av en rovdjursart som måste finnas i ett län eller inom ett av Sveriges tre förvaltningsområden. Referensvärdet i sin tur definierar hur många individer av en art som krävs för att arten ska överleva långsiktigt i Sverige.

Med detta arbete tar Naturvårdsverket ett viktigt steg mot en uppdaterad och hållbar förvaltning av vargstammen i Sverige.

 

Läs mer på Naturvårdsverket