Idag är inte längre nyårsafton den kväll när det skjuts fyrverkerier utan på många ställen kan det skjutas raketer både före själva nyårsafton, under hela nyårsaftonen, både under dagen och på kvällen samt även dagen efter. Vilket kan innebära att många hundar kan gå en jobbig helg tillmötes.

I flertalet forskningsrapporter har man konstaterat att cirka 40 procent av alla våra hundar har en ljudkänslighet som kan uppvisa olika grader av rädsla, framförallt ljud från åskväder, fyrverkerier, skott och motorljud. I en studie av Kumiko Iimura från 2006 visade att fyrverkerier var den vanligaste orsaken till rädsla hos våra hundar följt av åskväder och skott. Många av våra hundar har fått skotträning innan de börjar jaga vilket gör att de är bättre förberedda inför nyår än många andra hundar som naturligt inte kopplar ihop skott med positiv förstärkning. Trots det kan även våra jakthundar uppleva rädsla i samband med fyrverkerier eftersom det dels är andra typer av ljud och dessutom i kombination med olika ljuseffekter.

Måste man nu befinna sig i områden där man vet att det kommer att skjutas både smällare och fyrverkerier så måste man se till att hunden inte behöver drabbas av panikångest eller rädsla.
Här kommer lite tips inför helgen:

• Även om hunden är van att vistas lös på gården så håll den kopplad denna helg. Hunden kanske aldrig uppvisat rädsla förut men plötsligt kan det vara något som triggar igång rädslan hos hunden och den flyr i panik.
• Har ni gäster och man går ut och in genom ytterdörren se till att hunden är instängt på ett säkert sätt så att den inte får möjlighet att okontrollerat springa ut.
• Om hunden visar några tecken på rädsla så bråka inte på hunden, men belöna heller inte det rädda beteendet med extra uppmärksamhet eller med lugnande ord.
• Hundarna reagerar inte bara av ljudet från fyrverkerier utan även exploderande ljussken kan få negativa konsekvenser för hunden så låt hunden vistas i ett rum där det finns möjlighet att dra ner exempelvis rullgardiner eller dra för gardiner som saknar ljusinsläpp.
• Låt gärna exempelvis TV eller radio stå på i samma rum som hunden befinner sig i så att det finns andra ljud som distraherar.
• Står hunden i hundgård så kan det vara en fördel att man stänger in den i hundhuset, sätter för eventuella fönster och låter en radio vara på under kvällen.
• Har du en hund som verkligen visar panikångest i samband med smällare och fyrverkerier så be om hjälp av veterinär för att få lugnande medel.
• Ett annat alternativ är att man helt enkelt åker iväg till platser där det är lugnare och säkrare för hunden.

Men viktigast av allt är att aldrig rasta hunden okopplad. En hund som flyr i panik kan komma ut på vägar och riskera att bli påkörd eller springa till skogs. Har hunden kommit lös och flytt undan i panik kan det vara svårt att få kontakt med hunden trots att ni egentligen i övrigt har en bärande relation som bygger på ömsesidig tillit och trygghet.