I Sverige pågår övervakning för avmagringssjuka hos hjortdjur (Chronic Wasting Disease, CWD). Nu har ytterligare ett positivt fall påvisats och även denna gång handlar det om en sexton år gammal älgko från Norrbotten som avlivats efter att den visat beteendestörningar. Under mars månad fick Sverige sitt första positiva fall.

– Denna älg visar likheter med det tidigare fallet i Arjeplog och de äldre älgar i Norge och Finland som hittats med avmagringssjuka. Mycket talar för att det kan röra sig om spontant uppkomna förändringar och inte den smittsamma varianten av sjukdomen, men ytterligare analyser behöver göras för att säkert veta om fallen är lika, säger epidemiolog Maria Nöremark på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

– Jordbruksverket, SVA och Naturvårdsverket samlar mer information om hjortdjuren i området tillsammans med viltexperter. De diagnostiska analyserna kan i sig själva inte visa om det rör sig om en spontan eller smittsam variant av sjukdomen. Det kan vi visa genom en omfattande provtagning där vi lär oss mer om sjukdomen. Därför är det viktigt att få in många prover från djur i området för att vi bättre ska förstå vad det handlar om säger Lotta Hofverberg på Jordbruksverket.

Källa: sva.se