SVT Gävleborg har fått en pratstund med den skadade jägaren Pär från Ljusdal som i måndags blev attackerad av en björnhona och som fortfarande vårdas på intensivvårdsavdelningen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, men som under onsdagen kommer att transporteras ner till Uppsala Akademiska sjukhus för operation och vidare vård. Till SVT berättar Pär att det handlade bara om några sekunder från det att björnhonan attackerade honom tills dess han kunde skjuta henne och att han under den korta stunden aldrig hann bli rädd.

Enligt Pär var björnhonan på väg emot dem men han kunde inte skjuta då hundarna var i vägen och han höll inne med skottet. Björnen var på väg förbi dem men fick förmodligen syn på honom i samma veva och i skydd av några buskar attackerade hon honom och högg honom i ansiktet, med en ram runt ansiktet och en runt låret
– Hon knölade ihop mig rätt bra faktiskt, berättar Pär. Samtidigt hör jag sonen skrika nej och flyger på björnen och slår och sparkar och då bytte hon fokus samtidigt som han skriker att jag skulle skjuta. Men det kunde jag inte för då hade jag skjutit honom. Jag hann skrika att jag behövde ett mellanrum mellan honom och björnen. Han fick ett litet mellanrum mellan dem så då passade jag på.

I tidningen Aftonbladet berättar sonen Evert, som precis fått lämna sjukhuset och nu befinner sig hemma i Ljusdal, att han springer fram emot björnen och slår björnen med sin högra hand och björnen tar då tag i hans vänstra arm och ruskar den fram och tillbaka.

Sonen ser, när björnen är skjuten, att pappa Pär är allvarligt skadad i ansiktet och kontaktar 112. En ambulanshelikopter flyger Pär till Umeå. Själv blev Evert transporterad med ambulans till ett sjukhus i närheten där man konstaterade att handleden är bruten på två ställen samt att lillfingret är trasigt. Evert blir vidaretransporterad till Uppsala Akademiska sjukhus där han opererades för sina skador.

Till Aftonbladet säger mamma Louise,
– Det är fruktansvärt det som hänt, men samtidigt är det tur att Evert fanns där, annars hade nog inte hans pappa levt nu.

Enligt Länsstyrelsen i Gävleborg vägde björnhonan 137 kg. Vid besiktningen av björnen kunde man även konstatera att hon inte hade några ungar eftersom hennes juver inte innehöll någon mjölk.