Den 24 april upptäckte en jägare i Västernorrland en gillrad grävlingsfälla under olovlig tid och kontaktade polisen.

Fällan var omärkt och betad med fisk och en död tamkatt, hur vida katten gått i fällan, dött och lämnats kvar eller lagts dit som bete var oklart. Styrelsen för jaktvårdskretsen anmälde fällan till polisen, efter två dagar passerade en ur viltvårdsområdets styrelse platsen och kontrollerade då om fällan tagits bort men den stod fortfarande kvar gillrad. Han åkte då in till polisen och undrade om de inte fått in någon anmälan, polisen medgav då att en anmälan kommit in men att man inte hade resurser att åka ut. Istället gav de jägarna i uppdrag att gå dit och själva stänga igen fällan vilket man då gjorde. Under gårdagen, 18 dagar senare, passerade jägaren området igen och fick då se nätfällan kvar på samma plats, bara ett tiotal meter från vägen, med en grävling i. Fällan har alltså gillrats upp igen hade nu fångat en grävling, jägaren som upptäckt fällan bedömde att grävlingen troligen suttit i fällan några dagar. Jägaren ringer själv upp polisen igen och ber dem komma ut och ta tag i fallet och avliva eller släppa ut den stackars grävlingen. Svaret blir att polisen inte har möjlighet att skicka ut någon, istället uppmanar polisen honom att själv gå dit och ”ta livet av grävlingen”.  Jägaren, som inte var beväpnad vid tillfället, skulle alltså åka hem och hämta sitt vapen och återvända till platsen för att avliva grävlingen.

– Det känns ju för hemskt att låta grävlingen sitta där, men jag vågar inte göra det. Dels blir det ju upp till mig att avgöra om grävlingen är så illa däran att den bör avlivas, och vad händer om polisen eller Länsstyrelsen sen gör en annan bedömning, säger mannen när Allt om Jakt och Vapen pratar med honom på telefon.

– Dessutom kan ju jag råka illa ut om någon annan ser mig skjuta en grävling i en omärkt fälla, då står ju ord mot ord. Eller om fällans ägare dyker upp när jag är där, vem vet vad som kan hända då? Det här borde absolut vara polisens ansvar, det känns förjäkligt att lägga över det på mig, säger mannen.

När mannen ifrågasatte varför inte polisen tog tag i det själva svarade de att de inte hade några möjligheter att åka ut och avliva några djur.

I Sundsvalls Tidning kunde man under dagen läsa om två ”bundna”, döda rävar som hittats i ett dike. Bakbenen var ihopbundna med snöre. Att skjutna rävar hängs upp på ladväggen under vintern på det sättet är väldigt vanligt, sedan när det börjar bli varmare ute behöver man göra sig av med dem. Att slänga dem i ett dike är förstås väldigt olämpligt, men det torde vara ganska lätt att avgöra att det inte handlar om något jaktbrott. Ändå finns resurser till att inleda en förundersökning om misstänkt jaktbrott och djurplågeri i det fallet.

– Men här, där vi har avslöjat ett jaktbrott på bar gärning, och dessutom har goda aningar vem som är skyldig, blundar polisen helt plötsligt och lämpar över ansvaret på civilister. Man undrar hur de prioriterar, säger mannen.

– När jag pratade med polisen var de väldigt angelägna om att först av allt få reda på vilken djurart det rörde sig om. Det ska väl inte spela någon roll om det är en grävling, ett rådjur eller ett större rovdjur det handlar om? Men de gav sig inte, när jag talade om att det var en grävling så kopplades jag vidare och blev sen uppmanad att gå dit och själv ta livet av den.

– Här försöker man som jägare hjälpa till att få bort rötägg som missköter sig, och så får man inget som helst gehör från polisen, avslutar mannen.

Under kvällen kontaktade jägaren polisen igen och frågade hur det gick med grävlingen, de hade då gett uppdraget till en eftersöksjägare att åka ut och avliva grävlingen. På följdfrågan hur polisen skulle gå vidare med fallet blev svaret;

”Det blir nog svårt att utreda det där”.

Under morgonen åkte jägaren tillbaka till platsen för att kontrollera om man hade varit dit, på platsen fanns spår efter en fyrhjuling som varit dit och vänt, grävlingen var nu avlivad och slängd några meter från fällan, men fällan var gillrad på nytt.

Det var alltså ingen eftersöksjägare som varit dit utan bara ägaren som vittjat fällan.

Allt om Jakt och Vapen har sökt polisen för en kommentar, utan resultat.