Under onsdagsmorgonen den här veckan hade den kände stövardomaren Börje Westerlind från Ramvik i Härnösands kommun, en upplevelse han aldrig i sitt liv kommer att glömma då hans hamiltonstövare Spjutvikens Dante gick igenom isen när han fått upptag på hare i närheten av en tjärn.

Tanken var egentligen att Dante under onsdagen skulle starta på ett jaktprov men det blev inställt. Onsdagen bjöd ändå på härligt väder och Börje som hade en ledig dag passade på att ta sin hund Dante ut på en jakttur istället.
I området där Dante släpptes visste Börje sedan tidigare att det fanns hare så han såg fram emot en trevlig novemberdag tillsammans med sin bästa jaktkompis.

Dante får bara 2 till 3 minuter efter det att han släppts upp haren och till en början ser Börje att haren rör sig i riktning från den lilla tjärnen som finns i området. Strax därefter vänder haren och drevet tar riktning mot tjärnen istället. Intill tjärnkanten får Dante ett tappt och det är när han ska försöka ringa runt tapptet för att hitta ett utspår som han också kommer ut på tjärnen där en tunn is har lagt sig.

På pejlen kan Börje följa hur Dante arbetar och ser ganska snart på pejlen att hunden blir helt stilla mitt ute på tjärnen och han inser direkt vad som hänt. Börje springer till sin bil och åker fram emot tjärnen som ligger ungefär 500 meter från vägen. De sista 200 till 300 metrarna fram till tjärnen såg Börje att Dante låg helt stilla i vattnet mitt ute på tjärnen efter att ha legat i det kalla vattnet i ungefär de 10 minuterna som det tagit för Börja att ta sig fram till området där tjärnen ligger.

-Min drivkraft, säger Börje till Allt om Jakt och Vapen, är väl känslan av att jag ser honom ligga död därute i vattnet, för det var så jag upplevde honom först. Jag ville bara rädda honom.

Springandes ner till tjärnen så både skriker och gråter Börje i förtvivlan över situationen. Börje springer efter tjärnkanten och skriker hela tiden på Dante som ligger cirka 50 – 60 meter ute i tjärnen. Han sliter av sig jackan och beger sig ut i tjärnen och får slå sig fram i den 1 cm tjocka isen. Efter ett 20-tal meter så bottnar han inte längre utan måste simmandes ta sig fram emot Dante som fått nya krafter av Börjes närvaro och han lyckas häva sig upp på iskanten. Återigen brister det för Dante men denna gång åker han ner i den ränna som Börje lyckats göra och kan simmades ta sig in mot land. Även Börje kan ta sig tillbaka till kanten av tjärnen och väl där inser han hur illa det kunde ha gått för dem bägge två.

-Värst av allt säger Börje, är att skriken av ångest från Dante och hur han tittade på mig när han låg där hjälplös i isvaken har etsats sig fast inom mig. Det är en blick jag aldrig någonsin vill uppleva igen.

Börje berättade sin historia på facebook framför allt för att han vill varna andra om hur förrädiska isarna kan vara nu. Själv kommer han inte gå ut för att jaga förrän han med säkerhet vet att isarna håller för hundarna. Kanske ett råd som fler av oss som jagar med löshund ska ta med sig nu när vi är i en period där det ena dagen kan vara flertalet minusgrader för att nästa ligga på några plusgrader och som Börje säger,
-Man vet ju det här egentligen, men man tänker på något sätt att det här händer kanske andra men inte en själv.