På Linnéa koloniträdgårdsförening i Stockholm har medlemmarna fått nog av att ett stort antal rådjur äter deras skördar.

– Vi har så många rådjur som kommer hit och äter det vi odlar. Det är värre än någonsin i år, säger Alice och Claes-Göran Fri, som är talesperson för föreningens kamp mot rådjuren.

Föreningen har krav på sig från Stockholms stad att odla.

– Våra lotter får inte bli fritidsboenden. Vi ska syssla med odling och rekreation. Men när det kommer rådjur hit och äter det vi odlar så blir det ju svårt att uppfylla det kravet, säger Claes-Göran Fri.

Därför vill föreningen att en av rådjurspopulationen ska skjutas av.

– Vi vill inte att alla rådjur ska skjutas av. Men det är inte bra när det blir för många rådjur, de har inga naturliga fiender här i området så de kan föröka sig fort, säger Claes-Göran Fri.

Tommy Tuvunger är skadedjurs- och viltsamordnare på trafikkontoret på Stockholms stad.

– Jag är inte medveten om den exakta situationen i området. Men vi har inte någon sådan service att vi skjuter när någon ringer. Vi skjuter av efter behov, säger han och fortsätter:

– När viltolyckorna ökar på en specifik plats så brukar vi skjuta av populationen. Viltolyckor och en för stor population brukar gå hand i hand. Det kan mycket väl bli så att vi skjuter av rådjuren i det här området.

I fall staden bestämmer sig för att skjuta av rådjuren i Brommaområdet så kommer det inte att ske under sommaren.

– Det handlar om ett tätbebyggt område. För att det ska vara säkert att skjuta av en del av rådjuren måste träden vara avlövade. Men när det blir en för stor population brukar det spridas sjukdomar som naturligt dödar en del av rådjuren, säger Tommy Tuvunger.

Källa: mitti.se