Regeringen planerar att ändra referensvärdet för vargstammen till 170 individer för att uppnå en gynnsam bevarandestatus, enligt art- och habitatdirektivets krav. Beslutet kommer att rapporteras till EU 2025.

 

Sverige ska nästa år rapportera bevarandestatusen för arter som omfattas av art- och habitatdirektivet. En del av denna rapportering innebär att ange minsta population för att vargstammen ska anses ha en gynnsam bevarandestatus. I ett pressmeddelande skriver Regeringen att de har för avsikt att fastställa referensvärdet till 170 vargar och ge Naturvårdsverket i uppdrag att rapportera detta till EU.

 

Gradvis sänkning ner mot referensvärdet

Sedan regeringen tillträdde 2022 har arbetet med att förändra vargpolitiken varit en prioritet. Det har länge funnits ett behov av att hantera de problem och den otrygghet som vargstammen skapar på landsbygden, särskilt i områden där människor lever nära rovdjuren. Klimat- och miljöministern har betonat vikten av att rovdjurspolitiken ska vara hållbar både ur ett ekologiskt och socialt perspektiv, och att människors levnadsvillkor måste beaktas i förvaltningen av vargstammen.

Peter Kullgren, landsbygdsminister, framhåller: ”Arbetet för en minskad vargstam är aktivt och pågående. Det här är ett viktigt besked inte minst för de delar av landet där vargstammen orsakar omfattande problem och otrygghet.”

Regeringen planerar att ge myndigheterna i uppdrag att vidta nödvändiga förvaltningsåtgärder för att inledningsvis minska vargstammen till 270 individer. Därefter ska stammen gradvis minskas ner mot referensvärdet, samtidigt som möjligheterna till licensjakt bibehålls och skyddsjaktsriktlinjerna inte skärps.