Bland ett nittiotal motioner i handelsfrågor fanns ett förslag om ett tillkännagivande till regeringen om att agera för ett undantag i förbudet mot handel med sälprodukter. Förslaget röstades under gårdagen igenom i riksdagen.

Fram till 2015 hade Sverige ett undantag från förbudet mot handel med sälprodukter, efter det har det enda möjligheten för säljägarna varit egen konsumtion. I takt med att sälstammarna ökat har detta blivit ett växande problem.

Riksdagen röstade igår igenom förslaget att rikta ett tillkännagivande till regeringen att agera för ett nytt undantag, samt även ett slopande av handelsförbudet i sig. I beslutet går att läsa;

”Riksdagen anser att förbudet mot handel med sälprodukter skapar etiska problem eftersom den säl som jagas inte kan omhändertas annat än för jägarens eget bruk. Från och med i år kommer jakten dessutom att utökas; utöver skyddsjakt är det nu tillåtet med licensjakt på säl för att hålla efter beståndet. Jakten behövs för att skydda fisket och därmed behövs även fortsatta möjligheter till handel med sälprodukter.”

Socialdemokraterna (S), Vänsterpartiet (V), Liberalerna (L) och Miljöpartiet (MP) röstade emot förslaget.

Källa: riksdagen.se