Jakträttegången som just nu pågår där ett antal män från Norrbotten åtalas för att ha dödat och plågat rovdjur har väckt stor uppmärksamhet. I samband med detta har debatten om hur renskötare ska kunna skydda sina renar förstorats. 

Lars-Anders Gillenbjörk är renskötare från Jokkmokk och har följt rättegången. Han tar kraftigt avstånd från det som hänt. 

– Sådant där går inte att försvara hur än man gör. Hela svenska folket blir ju äcklat av sådant där, säger Gillenbjörk till SVT Nyheter Norrbotten

Han har även egna förslag på hur man kan hålla rovdjuren borta från renarna då han av erfarenhet vet att lo, järv och björn är ett stort problem för renskötseln. Ett sätt är att exempelvis utrusta björnarna med sändare så att man kan pejla in dem och vid behov skrämma bort dem med hundar.

Ett annat sätt är att vakta renarna på plats, vilket är något som Lars-Anders Gillenbjörk har gjort under flera år på 1990-talet. Genom att bland annat tända eldar och hänga upp radioapparater höll han borta järv och lo från renarna. 

– Jag förlorade bara två, tre renar under tre, fyra år. Hade jag lämnat dem där i rovdjurslandet då hade det varit 43 eller 73 – eller fler, säger Gillenbjörk till SVT Nyheter Norrbotten.  

 

Foto: Johan Olsson. Arkivbild.