Från den 1 mars till och med 20 augusti ska du som hundägare ha extra uppsikt över din hund när du är ute i naturen. Trots idel delningar på sociala medier och informationsspridning varje år finns det hundägare som anser att detta inte gäller just dem och deras hundar.

Bara i helgen har undertecknad hört om flera fall där människor inte respekterat förbudet mot att ha sina hundar lösa i naturen under den här tiden när särskilt uppsikt krävs. En bekant som igår kväll passade på vårbock fick till exempel plötsligt se en lös hund komma springande, efter en stund kom en dam i släptåg efter. I Falun fick en eftersöksjägare hämta in ett nyfött rådjurskid från ett strövområde som troligen dött av stress bara på grund av människor som rör sig i området, lösspringande hundar i dessa områden är dessutom något eftersöksjägarna i området stöter på hela tiden och förstås inte gör saken bättre. På sociala medier lägger folk ut bilder från sin skogspromenad där hundarna springer lösa och rastar sig själva.

Något direkt koppeltvång under denna period finns inte, MEN vi är skyldiga att hålla våra hundar under sådan uppsikt som att vi hade dem i koppel. Det räcker alltså inte att ha en hund som oftast kommer när man ropar. Så här skriver Naturvårdsverket;

”Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden den 1 mars till den 20 augusti. I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel.

Nu är vi inne i en känslig period fylld av liv men också fylld av ond, bråd död, någon frid råder inte i djurens barnkammare som många verkar tro. Djuren behöver inte ett onödigt hot till, håll koll på era hundar och var inte rädd för att påpeka när ni ser någon som bryter mot förbudet.

/Anders Dahlgren