De flesta tågbolag i Sverige har särskilda vagnar eller platser för djur utan extra kostnad. Dock kan det finnas tåg som tillåter inte djur därför måste du försäkra dig om att det finns specifika djurplatser när du bokar biljetten eller välj den djurtillåtna vagnen.

– Se till att rasta hunden ordentligt innan resan och ha kolla om det finns något längre stopp, där du kan gå ut för en kortare kisspaus under resans gång, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef, Agria Djurförsäkring.

Brukar ditt djur blir åksjuk när ni åker bil eller buss, i så fall är risken stor att den också blir åksjuk av att åka tåg. Undvik att inte ge djuret mat precis innan avfärd.

Ofta finns det en gräns för hur många djur du kan ta med dig på din biljett så kontrollera noggrant reglerna som gäller för det bolag du bokar med. Vissa företag erbjuder dig att ta med flera djur mot en extra kostnad.

När du reser utomlands med tåg med ditt djur är det viktigt att kolla vilka införselregler som gäller för just det landet ni ska till. Gör detta i god tid innan resan eftersom vissa av kraven måste uppfyllas ska göras långt innan resan.

Olika länder har olika regler för införsel av djur. Det kan exempelvis handla om krav på pass, ID-märkning, avmaskning och vaccinationer.

Resetips för hundägare:

  • Boka djurtillåten vagn
  • Rasta hunden innan resan
  • Ta med vatten och vattenskål
  • Åksjuka hundar får spara maten till efter resan
  • Håll koll på vilka resedokument som behövs vid internationella tågresor

källa: agria.se