Sveriges 21 bästa taxar har mött upp i Skaraborg för att göra upp om SM-titeln. Skaraborgs Taxklubb stod för värdskapet och årets mästerskap var ett så kallat stor-SM. Orsaken till det är att pandemin satte stopp för arrangemanget förra året.

-Vanligtvis är det 10 startande taxar som kvalat in till SM i drev för taxar samt fjolårsvinnaren som får möjligheten att försvara sin titel, säger Gerhard Lilliestierna, ordförande i Svenska Taxklubben och fullmäktige för mästerskapet. Men då SM ställdes in förra året tyckte vi att det var orättvis för de hundar som faktiskt kvalat. Därför beslutade huvudstyrelsen i Svenska Taxklubben, efter dialog med Skaraborgs Taxklubb, att årets mästerskap skulle bestå av hundar som kvalat till förra årets mästerskap skulle få starta, samt de hundar som kvalat in till årets mästerskap, fortsätter Gerhard.

Under måndagen den 1 november avgjordes så tävlingen och segrade gjorde den strävhåriga taxen SE J(D)CH Mariebergs Unik med 54 egenskapspoäng. Ägaren till Mariebergs Unik är Helena Gustavsson som representerar Dalarnas Taxklubb. På andra plats kom SE J(D)CH Råbocksmossens Pang, ägare Göran Meisjö, Örebro Taxklubb. Även Pang hade 54 egenskapspoäng men det som skilde hundarna åt var momentet skallmarkering/nyansering. På tredje plats kom SE J(D)CH Rekyls Tina med Anders Wikström, Östergötlands Taxklubb med 52 egenskapspoäng.