Kritik mot förslaget om att införa licensjakt på säl kommer nu ifrån WWF och Stockholms universitet. ”Inget bra förslag”, säger Inger Näslund, WWF, till SVT Nyheter.

Enligt förslaget från Naturvårdsverket skall licensjakten inledas nu i april och 2000 sälar ska få skjutas. Nu riktas dock kritik mot förslaget från olika håll, SVT Nyheter har pratat med Monika Winder, professor i marinbiologi vid Stockholms universtitet, och Inger Näslund, rådgivare på WWF.

Monika Winder menar att det inte behövs någon licensjakt ur aspekten att yrkesfisket tar upp fyra gånger så mycket torsk som sälen äter. ”Vi skulle kunna ha 100 000 sälar i Östersjön utan att det påverkar torsken lika mycket som fiske, klimat och miljöförändringar”, säger hon till SVT.

WWF via Inger Näslund anser att är bättre att ha kvar skyddsjakten som bara riktar sig till de individer som vistas i närheten av fiskeredskap och riskerar göra skada där. Hon anser dessutom att ett alternativ är att utveckla fiskeredskap som sälen inte kommer åt fångsten.

Beslut om licensjakten ska komma inom kort.