I slutet av förra året anmälde Magnus Pettersson, markägare på ön Ven, till länsstyrelsen att han av misstag släppt ut rödhöns i tron att de var rapphöns. Han släpper ut fåglar då och då på sina marker eftersom han arrangerar jakter. Magnus uppskattade att gissningsvis hade råkat släppa ut cirka 30–60 rödhöns som hade han köpt av en okänd person som han fått kontakt med på Facebook.

Länsstyrelsen kontaktade Naturvårdsverket för att få tillstånd för skyddsjakt på hela ön eftersom rödhöns inte ska finnas i Sverige, varpå jakt blev tillåten utanför ordinarie jakttid och med medel som annars inte är tillåtna. Senast 15 maj skulle det ha rapporteras in hur många rödhöns som skjutits. Fast jakten har inte gått något vidare.

– Vi har inte fått in något överhuvudtaget varken någon som skjutit en rödhöna eller sett någon. Eftersom vi inte fått in någon rapport vi vet inte om det finns några rödhöns kvar. Länsstyrelsen har varit ute och tittat men vi har inte sett någon rödhöna, säger David Börjesson på länsstyrelsens miljöavdelning.

Magnus Pettersson har fått rapporter om att rödhöns setts strax efter att de släpptes ut i slutet av hösten men inte senare. Trots det är han säker på att de finns på ön.

– De lär vara väldigt duktiga på att övervintra och få fram egna ungar. De är dessutom duktiga på att hålla sig undan så de ligger nog och trycker i buskagen och nere i branterna runt om på ön. Jag gissar att vi har ett problem till hösten.

Källa: hd,se