Det var en väldigt konstig rubrik tänker många, och jag är den första att hålla med. Den är precis lika dålig som Sveriges Radios rubrik ” Så undviker du att bli skjuten av misstag i svampskogen”.

Reportaget från SR syftar till att lyfta fram hur du som vistas i skogen och plockar bär, eller svamp eller bara är ute och njuter av naturen ska förhålla dig till om jakt pågår i samma område. Det är ett viktigt ämne som förtjänar att lyftas fram, men när man sätter rubriken på det sättet lyser en okunskap och ett jaktförakt igenom. Reportaget var för övrigt otroligt fattigt och gav inte alls en bred insikt i hur jägare och ickejägare kan förhålla sig till varandra. Snarare innebär rubriksättningen att den svenska befolkningen tror att det är fara för livet att röra sig i skogen bara för att det är jägare ute, vilket är katastrofalt fel. En jägare som tagit jägarexamen har kunskap om hur han eller hon hanterar sitt vapen, och skott avlossas endast mot tillåtet vilt när det är 100% säkert i omgivningen.

Bakläxa till det statligt finansierade och ”opartiska” Sveriges Radio.

Denna text är publicerad precis bredvid inslaget vilket gör måttet av ironi ännu större:
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Länk till reportaget: https://sverigesradio.se/artikel/sa-undviker-du-att-bli-skjuten-av-misstag-i-svampskogen?fbclid=iwar3wnw_sjypc8jdotygwq6cwhtujivan1muypewam4wkjszunwzllrvlbj4_aem_asv5qny1a8za9p-_u8e_wbmcqk0cbhc8wyqzomiiqal1an0k4ylvkd1fidcavqdg2g4

 

Johan Olsson