sealEn privatperson uppmärksammade kommunen genom en insändare, att jakt bedrivits i naturreservatet och två knubbsälar har skjutits, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.

Det var vid Grollegrund utanför Domsten som två knubbsälar har skjutits.

– Jägare är skyldiga att rapportera in till Naturvårdsverket när vi kontaktade dem bekräftade de att två sälar skjutits, berättar Stina Bertilsson-Vuksan, marinbiolog och miljöstrateg på Helsingborgs stad till SVT Nyheter Helsingborg.

Jakt är inte tillåtet i naturreservatet. Helsingborgs stad är tillsynsmyndighet för reservatet och man vill att det skall skyddas och utvecklas fritt utan människans inverkan. Syftet med skyddsjakt är att skrämma bort sälar från fiskegarn men när man skjuter inom reservatet så riskerar man att skrämma bort dem från grundet. Då påverkar man den naturliga miljön.

– Vi är stolta över området och att man till och med från land kan ställa sig och titta på sälarna. Det kan vara så att jägaren inte är medveten om att det är ett reservat. Då vill vi upplysa om det, säger Stina Bertilsson-Vuksan till SVT Nyheter Helsingborg.