vargfebEtt beslut om skyddsjakt gäller på den varg som har dödat och stört renar vid Stora Laxsjön. Nu visar DNA-analyser att det med allra största sannolikhet rör sig om samma varg som också rört sig i Bergeforsens samhälle och som kommer ifrån Kerto-reviret. Vargen har också rört sig i Rendalens kommun i Norge, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland.

– DNA visar att spillningen kommer från samma kull och det är osannolikt att två vargar ur samma kull i Värmland skulle befinna sig i det här området samtidigt, menar Lars Wiklund på länsstyrelsen i Västernorrland till SVT Nyheter Västernorrland.

Skyddsjakten sträcker sig februari ut. Vargen har inte varit och stört renarna den senaste tiden och de observationer som finns tyder på att den vandrat söderut.

De svåra spårningsförhållandena har gjort att det varit svårt att veta vart vargen varit. Men med tanke på de senaste dagarnas snöfall hoppas länsstyrelsens personal på bättre förutsättningar för att få en bild över vart vargen håller till.