Under fredagseftermiddagen rullade tretton tävlingssugna ekipage in i ett regnigt Åsarna. Vi på Allt om Jakt & Vapen fick en pratstund med de tävlande inför den stundande tävlingsdagen. Vi kände deltagarna på pulsen och fick samtidigt tillfälle att träffa huvudrollsinnehavarna, hundarna.

Lördag morgon och Svenska Jämthundklubbens Klubbmästerskap 2023 stod för dörren. En tävling som arrangeras i samarbete mellan Svenska Jämthundsklubben och Jämtland/Härjedalens Älghundklubb.

De tretton förväntansfulla ekipagen möttes på morgonen av ett kallt och klart väder. Fredagskvällens regn hade under natten övergått till snö. I några av provrutorna knarrade det under kängorna när de strök kopplen på sina fyrbenta vänner, som försvann ut i ett vinterklätt landskap.

Likt fredagens Ungdomsmästerskap blev det skällning på sina håll redan några minuter efter släpp. Men även här var älgarna inte speciellt villiga att stå utan valde att gå undan i både sakta mak och fyrsken. Dock var det några tävlande som fick den stora äran att lyssna när deras hundar på ett förtjänstfullt sätt arbetade fast älgarna.

Från Livestudion har Katharina Olsson, marknadschef på Allt om Jakt & Vapen, och Robin Nääs, ordförande i Svenska Jämthundklubben, guidat tittarna i de olika provrutorna. Dagens teknik gör det möjligt att vi med spänning kan följa hundarna när dem gör vad de älskar mest av allt, att jaga. Under dagens sändning har studiosoffan besökts av gäster där intressanta diskussioner förts om det mesta som rör jakten men framför allt jämthunden.

Från studion har Katharina och Robin ringt upp både hundförare och domare för att nästan få den där känslan av att vara med där ute i skogen. Ett inslag som vi vet är uppskattat av er som tittar. Självklart har de tävlande inte alltid haft möjligheten att svara då de varit nära händelsernas centrum, vilket är fullt förståeligt.

Fantastiska bilder och filmer har under dagen färdats via etern och rakt in i livestudion. Och som nämnts tidigare har några av dessa bilder och filmer kommit från snötäckta områden med sprakande och värmande tjärvedsbrasor, det tackar vi för.

Vid provtidens slut var det några spännande timmar som väntade innan livesändningen av prisutdelningen. Domarkollegiet har jobbat på bra för att gå igenom proven från de tretton tävlande ekipagen och när livesändningens prisutdelare Mattias Edström fick resultatet i sin hand stod det klart hur resultatlistan såg ut.

Vi säger stort grattis till årets vinnare i Svenska Jämthundklubbens Klubbmästerskap 2023, Näsjämtens Cato med förare Axel Nilimaa. Med 74 poäng var det till slut dem som knep förstaplatsen. Vi riktar även ett grattis till alla andra ekipage för en väl genomförd tävling.

Vi på Allt om Jakt & Vapen vill tacka för ett mycket bra och välorganiserat arrangemang, där tävlingskommittén tillsammans med sponsorer, domare och markägare gör sådana här tävlingar möjlig. Och som Katharina och Robin poängterat i livestudion så har vi alla blivit mycket väl omhändertagna av personalen på Åsarna Ski Center.

Resultat

 1. Näsjämtens Cato, förare Axel Nilimaa. 74 poäng.
 2. Kolarbergets Link, förare Josef Berglund. 63,5 poäng.
 3. Vild Troyyas Cato, föraref Conny Fängström. 45 poäng.
 4. Hällebäcks Jatzie, förare Anders Gidrup. 40 poäng.
 5. Visvallens Astok, förare Markus Hedlund. 36 poäng.
 6. Mörka Skogs J II Assar, förare Klas Staffas. 27 poäng.
 7. Melkers Amoz, förare Bengt Gustavsson. 25,5 poäng.
 8. Sörlännskas Floke, förare Tollef Lau, Norge. 23,5 poäng.
 9. Haresjöens G-J Tassi, förare Birgitta Löfgren. 17 poäng.
 10. Ulfsås Kingen, förare Gustaf Rådman. 17 poäng.
 11. Älgforsens GP Petronella, förare Svein Tyldum, Norge. 12,5 poäng.
 12. Slåttsvedjans Yxza, förare Jerry Walestad. 9,5 poäng.
 13. Brushöjdens Tzigge, förare Johan Sandgren. 21,5 poäng (brutet prov).