Under torsdagen anlände tio förväntansfulla ungdomar tillsammans med sina hundar till tävlingscentret på Åsarna Ski Center. Allt om Jakt & Vapen fick den stora äran att få en liten pratstund med alla och en sak hade de gemensamt. De var alla laddade inför stundande tävling.

Klockan ringde tidigt fredag morgon för ungdomarna som rest till Åsarna för att tävla i Svenska Jämthundklubbens Ungdomsmästerskap 2023. En tävling som arrangeras i samarbete mellan Svenska Jämthundsklubben och Jämtland/Härjedalens Älghundklubb.

Det var en stjärnklar morgon som mötte de tio ungdomarna som begav sig ut på jaktmarken tillsammans med sina domare, där frosten i marken skvallrade om att kvicksilvret letat sig under nollan under natten. Med andra ord bra förutsättningar för hundarna.

Från studion har Katharina Olsson, marknadschef på Allt om Jakt & Vapen, och Robin Nääs, ordförande i Jämthundklubben fått många trevliga samtal från skogen, och ungdomarna tillsammans med sina domare har varit flitiga att rapportera in när något spännande har hänt. Det har även delat med sig av filmer under dagen på både älgar, laddade jämthundar och vackra vyer. Med dagens teknik kunde vi följa hundarnas arbete och det är ett uppskattat inslag under dessa livesändningar vi gör.

Under dagen har studiosoffan besköts av intressanta gäster där förstås det mesta har kretsat kring jämthunden.

De flesta ekipagen verkar ha hittat älg denna tävlingsdag, dock har några av älgarna inte varit speciellt samarbetsvilliga och valt att springa. Men några hundar har haft bra skällning under dagen i provmarkerna runt Persåsen. Efter provdagens slut då kollegiet gått igenom proven stod det klart hur placeringarna i Ungdomsmästerskapen blev.

Under kvällens livesändning gick det att ta på spänningen bland ungdomarna och det var svårt att sia topp tre efter denna tävlingsdag. Spänningen fanns även hos föräldrar, kompisar och syskon som fanns på plats när årets vinnare skulle koras.

Högst upp på pallen med 62 poäng blev Middagsvalens Balder med förare Patrik Rothoff.. Ett stort grattis säger vi från Allt om Jakt & Vapen. Ett grattis är även på sin plats till alla andra ungdomar och hundar för en väl genomförd tävling.

Vi vill rikta ett stort tack till Svenska Jämthundklubben och Jämtland/Härjedalens Älghundklubb för ett fint samarbete, och gratulera dem till ett väl genomfört Ungdomsmästerskap. Vi får heller inte glömma bort domare, funktionärer, vägvisare, markägare och sponsorer, utan er skulle det inte gå att arrangera dessa tävlingar.

Resultat

 1. Middagsvalens Balder, förare: Patrik Rothoff. 62 poäng.
 2. Näsjämtens Fight, förare: Alexander Åhs. 55 poäng.
 3. Moharens Era, förare: Wilma Edlund Karlsson. 37 poäng.
 4. Saxlidens Ammie, förare: Emil Boholm. 34 poäng.
 5. Blomskogens Q-Bamse, förare: Tobias Dahlin. 27,5 poäng.
 6. Norrskenets Enter, förare: Gustav Fahlen. 26,5 poäng.
 7. Rämnastigens Calippa, förare: Lina Lundholm. 22,5 poäng.
 8. Hölatoppens Kanada, förare: Emanuel Lennartsson. 22,5 poäng.
 9. Eknäs Gårds Bessie, förare: Linus Nilsson. 18,5 poäng.
 10. Beardbass Eiko, förare: Kevin Jonsson. 15,5 poäng.

Glöm nu inte bort att följa morgondagens livesändning av Klubbmästerskapet. Livesändningen drar i gång klocka 8.00 och håller på fram till klockan 12.00, följt av en prisutdelning på kvällen.

Startlista Klubbmästerskapet 2023

 1. Mörka Skogs J II Assar, förare Klas Staffas.
 2. Sörlännskas Floke, förare Tollef Lau, Norge.
 3. Älgforsens GP Petronella, förare Svein Tyldum, Norge.
 4. Slåttsvedjans Yxza, förare Jerry Walestad.
 5. Ulfsås Kingen, förare Gustaf Rådman.
 6. Näsjämtens Cato, förare Axel Nilimaa.
 7. Hällebäcks Jatzie, förare Anders Gidrup.
 8. Haresjöens G-J Tassi, förare Birgitta Löfgren.
 9. Kolarbergets Link, förare Josef Berglund.
 10. Visvallens Astok, förare Markus Hedlund.
 11. Vild Troyyas Cato, föraref Conny Fängström.
 12. Melkers Amoz, förare Bengt Gustavsson.
 13. Brushöjdens Tzigge, förare Johan Sandgren.