Norrbottens Älghundklubb arrangerade årets upplaga av Älghunds-SM, och efter en hård dag i skogen kunde Östsvenska lokalklubbs representant få ta klivet högst upp på prispallen.

Under torsdagen anlände ekipagen allt eftersom och under eftermiddagen började skallen eka på hotellparkeringen. Tävlingscentret var i år placerat på Hotell Storforsen, vackert beläget vid en av Europas största forsar, några mil norr om Piteå, och i en av hotellets konferenssalar hade Allt om Jakt & Vapen byggt upp en SM-studio.

Med Storforsens brus som kuliss intervjuade chefredaktör Johan Olsson samtliga deltagare under torsdagskvällen. Dessa inslag kom sedan att spelas upp i fredagens livesändning.

Norrbottens Älghundklubb med ordförande Magnus Röjlind i spetsen hälsade deltagare, vägvisare, domare, klubbrepresentanter med flera välkommen, varpå lottningen av provrutorna avhandlades. En efter en fick de tävlande, samt domarna gå upp och dra en lott för att tilldelas sina provrutor inför morgondagen. Det blev en tidig kväll på de flesta håll, och enligt säkra källor kunde man ta på spänningen under fredagens frukost.

Natten mot fredagen bjöd på nederbörd, men lagom tills hundarna skulle släppas på fredag morgon klockan 7:00 hade regnet upphört. Kvicksilvret låg på cirka tio grader under provdagen vilket gav hundarna goda förutsättningar att orka arbeta. Merparten av hundarna hittade älg och som det verkade hade provmarkerna erbjudit goda chanser att lyckas.

Allt om Jakt & Vapens livesändning publicerades på alltomjaktochvapen.se, samt på tidningens YouTube-kanal och den pågick från klockan 8:00 – 12:00. Studion gästades av representanter från tävlingsledningen, lokal- och rasklubbarna och Svenska Älghundklubbens styrelse. Leif Jacobsson som i sin ägo har Europas största älghorn, Vuollerimhornet, gästade studion och visade upp sin trofé, samt berättade om när han fällde denna älg.

Hundarnas framfart följdes dels genom hundpejl, men höjdpunkten var när programledarna Katharina Olsson, marknadschef på Allt om Jakt & Vapen och Magnus Röjlind, ordförande i Norrbottens Älghundklubb genomförde livesamtal med de tävlande ute på provrutorna.

Kvällen avslutades med prisutdelning och bankett, där själva prisutdelningen livesändes i stil med förmiddagens sändning. Topp tre fick en varsin pokal, samt tavla som bevis på sina prestationer. På prisbordet låg även priser skänkta av Allt om Jakt & Vapen, Svedea, Cress, Lafayette och Dina Försäkringar.

Under hela sändningen pågick även en tittartävling på Allt om Jakt & Vapens hemsida med priser från Interjakt och AB Karl Hedin. Den pågår till och med 8-oktober för alla som vill vara med.

Av de tio startande hundarna var samtliga jämthundar. Bästa hund för dagen och segrare av Älghunds-SM 2023 blev Assar, ägare Patrik Axelsson, med 86 poäng. Stort grattis säger vi till segraren, samt till alla deltagande ekipage för att över huvud taget ha kvalat in till detta prestigefyllda mästerskap.

Vi skickar ett stort tack till Norrbottens Älghundklubb, Svenska Älghundklubben, samt alla funktionärer, vägvisare, märkägare och sponsorer för ett strålande samarbete. Sist men inte minst, tack till alla er som tittade på livesändningarna. Om du missat dessa sändningar finns de att se på Allt om Jakt & Vapens You-Tube kanal, under fliken ”live”.

Resultat

  • 1 Östsvenska: SE43215/2020 Assar, ägare Patrik Axelsson. 86 poäng.
  • 2 Sydsvenska: SE23187/2017 Melkers Azzi, ägare Thomas Melkersson. 70,5 poäng.
  • 3 Norrbotten: SE17925/2021 Sörlännskas Eroy, ägare Olof Gustavsson, 27 poäng.
  • 4 Västernorrland: SE32112/2021 Blomskogens Q-Bamse, ägare Morrow Bylund. 24,5 poäng.
  • 5 Gävleborg: SE21835/2017 Älgstötens Cax, ägare Martin Ribers och Tomas Lundberg. 21 poäng.
  • 6 Västsvenska: SE36624/2018 Härkilas Jojje II, ägare Kenth Wärnebo. 11 poäng.
  • 7 Dalarna: SE25957/2019 Rotedalens Manolito, ägare Anders Hansback. 12,5 poäng.
  • 8 Västerbotten: SE64125/2021 Sörlännskas Flex, ägare Jonas Lundberg. 11 poäng.
  • 9 Jämtland Härjedalen: SE26575/2019 Äppelrosbergets Atlas, ägare Fredrik Dübbel. 0 poäng.
  • 10 Bergslagen: SE32111/2021 Blomskogens Qrut, ägare David Sundqvist. 20,5 poäng (brutet prov).

Text: Anders Andersson
Foto: Krister Palm