Av alla vildsvin som skjuts i Gävleborg har mer än vartannat djur för höga halter av det radioaktiva ämnet cesium. På grund av det har jägarnas intresse för att skjuta av den allt större vildsvinspopulationen falnat, rapporterar SVT Gävleborg.

Jägarna måste stå för kostnaden av provtagning samt ansvara för att djuren skickas för destruktion om det skjutna vildsvinet har för höga halter av cesium. Sju av tio vildsvin, samtliga fällda i Gästrikland i början av året, hade cesiumhalter över gränsvärdet och fick varken säljas eller skänkas bort.

Jägareförbundet är nu rädda för att det svala intresset för att jaga vildsvin ska drabba lantbrukare som får sina grödor uppbökade. Därför vill de se ett statligt stöd för att betala för provtagningen i drabbade områden.

– Eftersom det ofta är från samhället som jägarna får tryck på sig att minska vildsvinsstammen är det väl rimligt att samhället bekostar provtagningen så att det inte bara är jägaren som ska stå för hela kostnaden, säger Filip Ånöstam, jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet.

Källa: aftonbladet.se