Britt-Marie Dornell är Svenska Kennelklubbens nya ordförande och den första kvinnan på posten i föreningens 134-åriga historia.

Svenska Kennelklubben (SKK) har nyligen valt en ny ordförande, Britt-Marie Dornell. Dornell har bland annat tjänstgjort som ledamot av Centralstyrelsen under nästan två decennier, från 2001 till 2019. Under sin tid inom SKK har hon även haft betydande roller som ordförande i avelskommittén och jakthundskommittén.

Britt-Marie Dornell uttryckte sin glädje och tacksamhet över att ha blivit vald till ordförande och betonade vikten av att fokusera på gemensamma mål och värderingar inom hundvärlden. Hon sa, ”Jag är glad och tacksam för förtroendet. Nu måste vi tillsammans fokusera på det som förenar oss – hunden. Jag vill arbeta för att alla ska känna sig inkluderade, även om vi har olika intressen. Att ha hund ska vara att ha framtidstro.”

Svenska Kennelklubben är landets största intresseförening för hunduppfödare och hundägare och registrerar årligen över 50.000 nya valpar. Med en medlemsbas på cirka 300.000 personer, organiserade i olika klubbar med fokus på olika hundraser och hundsporter, är SKK en av Sveriges mest inflytelserika organisationer inom hundvärlden. Årets kennelfullmäktige, som är SKK’s motsvarighet till en riksdag, har en ovanlig dimension då mötet webbsänds för första gången. Över 150 ledamöter från länsklubbar och specialklubbar deltar i årets fullmäktige.

Britt-Marie Dornell är, förutom att vara en framstående ledare inom SKK, också en auktoriserad jakthundsdomare sedan 1992 och blev exteriördomare 1996. Hon är uppfödare av irländsk röd setter och jack russel terrier och har varit bosatt i Skåne sedan 2005.

I samband med valet av Britt-Marie Dornell till ordförande valdes även Eva Liljekvist Borg som ny förste vice ordförande i SKK, och Lars Ramberg som ny andre vice ordförande.