Länsstyrelsen i Gävleborg beslutade under fredagen om skyddsjakt efter en varg i området kring Korskrogen i Ljusdals kommun. Jakten får pågå fram till och med den 1 juli 2022.

Beslutet gäller den tik som ursprungligen kommer från reviret Tönsen. Hon har tidigare gått tillsammans med den individ som fälldes på skyddsjakt den 4 februari 2022. Tillsammans hade paret uppvisat ett oönskat beteende genom att röra sig nära bebyggelse och människor under en längre tid.

Tidigare, den 3 maj, fattades det ett beslut om skyddsjakt efter tiken som baserades på bland annat att hon fortsatt dyka upp i samhällena efter avslutad jakt. Hon har bland annat setts inne i bebyggelse i Korskrogen och Färila under dagtid samt även i närheten av en förskola.

Den 14 maj fälldes en varg i området där tiken rört sig frekvent, vilken man då trodde var tiken men den vargen visade sig vara en vandringsvarg. Tiken har efter det fortsatt att dyka upp i samhällen kontinuerligt, vilket också har bekräftats med hjälp av DNA-resultat.

– Om denna varg får fortsätta vistas i bebyggt område finns det en stor risk att den kan orsaka allvarlig skada mot människor och tama djur, säger Sandra Wahlund, vilthandläggare, i ett pressmeddelande från Länsstyrelsen i Gävleborg.