Potatisodlaren Lars Björsell har problem med att den alltmer växande stammen av kronhjort kring hans gård på Värmlandsnäs äter upp den potatis som växer ute på hans åkrar. Tidigare var det älgen som ställde till med liknande problem men inte alls i samma omfattning som kronhjortarna gör. När man suttit och vakat vid åkrar där kronhjort befunnit sig har man sig har man sett att de rycker upp blasten med tänderna för att på så sätt endast komma åt själva potatisarna.

Till Nya Wermlands-Tidningen i en låst artikel, berättar Lars Björsell att så länge han kan minnas har det funnits kronhjort i området men det är nu de senaste fem till sex åren som stammen vuxit och med det har även skadorna ute på potatisåkrarna blivit större.

Tidigare jagades hjortarna i området men då var det endast under den allmänna jakten och under en begränsad tid och där endast kalv fick skjutas. På grund av att antalet hjortar ökade valde man att bilda ett kronhjortsskötselområde vilket numera innebär att man får jaga alla individer.

Men problemen har inte minskat utan i början av juli tog Lars Björsell kontakt med Länsstyrelsen i Värmland som tyckte att han kunde testa att skjuta en kalv, vilket får göras på eget initiativ mellan juli och april, för att se om det gav någon skrämseleffekt. Trots att man satt och passade så lyckades man inte skjuta någon kalv och då lämnades en ny ansökan in om att få skjuta undan vuxna djur.

– Skadorna ökade ju naturligtvis och då fick vi tillstånd av länsstyrelsen att skjuta två stora, säger Lars Björsell till tidningen NWT.

I det nya beslutet får man bara skjuta ett vuxet djur om det samtidigt är minst fem djur framme vid samma tillfälle, vilket försvårar jakten. Samtidigt är hjortarna mest aktiva ute på potatisåkrarna på nätterna vilket ytterligare försvårar förutsättningarna att kunna jaga undan de hjortar man fått tillstånd att skjuta i skyddsjaktsbeslutet.

Till tidningen NWT säger Lars Björsell att det blir viktigt att man inom kronhjortsskötselområdet har en lämplig avskjutning.

– Det är det som är viktigt – att vi ser till att hålla stammen på en lagom nivå. Det viktiga är att förvalta hjortstammen inom kronhjortsskötselområdet så man inte ska behöva tillgripa skyddsjakt.