Som Allt om Jakt och Vapen skrivit om tidigare har en varg uppträtt obekymrat i trakterna av Mullsjö då den bland annat helt lugnt traskade runt på en camping i Mullsjö förra lördagen. Nu har en privatperson enligt Jönkopingsposten lämnat in en ansökan om skyddsjakt till länsstyrelsen i Jönköpings län utifrån den oro han känner för sina barn.
Till tidningen säger Anders Olsson som bor i området Torestorp där man även filmade en varg i tisdags.
– Vi har en varg, en opålitlig varg, som är orädd för människor. Vargen är här och går runt i anslutning till vår tomt, jag blir orolig som förälder. Jag kan inte garantera mina barns säkerhet, säger Anders Olsson.

Det finns en växande oro för vargen bland de boende i Mullsjö genom den närhet till Brängenreviret som finns etablerad i området mellan Mullsjö och Ulricehamn, och som ifjol även hade valpar. Dessutom har en vargtik flyttat in i Baremossens naturreservat som ligger på kommungränsen mellan Mullsjö.

Anders Olsson menar att ju fler vargar det finns i landet, desto större risk för angrepp.
– Ingen hade accepterat att ha haft en lösdrivande schäfer som springer runt, man hade varit orolig att släppa ut sina barn. Nu är det en varg som är ett betydligt större djur.

Till tidningen säger Olof Liberg som är vargforskare och docent i viltekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet att risken är liten att vargen ska attackera människor. Han menar att man i Sverige haft 300 till 400 vargar i Sverige utan att någon incident mot människa har skett, utan de angrepp som varit när människa varit med är när man även haft en hund med sig och då har angreppet skett mot hunden.

Samtidigt menar Olof Liberg att risken inte är lika med noll
– Risken är liten, men den finns. Det är fullt möjligt att det kan komma att ske ett angrepp men jag skulle inte satsa några större pengar på att det sker den närmsta tiden, säger Olof Liberg.

Till Jönköpingsposten säger Linda Andersson som är vilthandläggare på länsstyrelsen i Jönköpings län och den som bedömer skyddsjaktansökan att det troligen kommer bli fler möten mellan varg och människor i södra Sverige framöver.
– I takt med att fler vargar etablerar sig i södra Sverige så kan tillfällena när människor och varg möts öka. Det är bra att lära sig mer om vargar och hur man kan tänka inför ett eventuellt möte eller observation, säger Linda Andersson och tipsar om den information som finns hos Viltskadecenter och länsstyrelsen.