Förra helgen i en by i Pajala kommun mötte ett par en skräcksyn när de kom ut på deras gård. En älghund hade släppt in i deras fårhagen och de tiotal djuren som fanns i hagen sprang för sina liv. Det fanns både får, lamm och getter i hagen.

Paret vill vara anonyma men berättar mer om upplevelsen. 

– Det är min flickvän som äger djuren. När vi kom ut var det kaos i hagen. Tackan försökte skydda lammen som var i panik. För min flickvän var det en tragedi, säger mannen till Norrbottens Kuriren

Mannen vittnar om att tre män, varav en av dem var ägaren till hunden, stod utanför hagen och såg på när hunden härjade inne bland djuren. Han berättar även att männen hade stängt av elstängslet och släppt in älghunden i hagen och är övertygad om att de gjorde det med avsikt. 

Björn Sundgren, Jägareförbundet, reagerar starkt på den påstådda händelsen och menar att det finns flera aspekter som är förkastliga. Dessutom har hunden släppts innan den tillåtna tiden för träning av älghund inför jakten. 

-¨Det kan nog vara svårt under laglig tid. Hundar som springer in i hagen. Men det handlar om hur hundägaren agerar. Vi vill absolut inte ha sådant här. Det förvånar mig inte, om det hänt, att man polisanmält, säger Björn Sundgren till Norrbottens Kuriren