Nio granruskor sticker upp ur snön i vägkanten, Göran Swärd och Jan Åke Nikanorsson har satt en grankvist för varje varglöpa som korsat vägen under natten i Simeå, Hälsingland. Igår kväll vid 18-tiden hörde Göran dem yla bara på andra sidan ån från där han bor.

Göran Swärd bor i utkanten av Söromåsen i Simeå, cirka en kilometer från bland annat ridgymnasiet Naturlära. Igår kväll kunde han höra vargar yla inte långt från hans hus, bara på andra sidan ån som rinner en bit från huset. I morse gick Göran upp längs Sidskogsvägen för att titta efter spår.

– Jag misstänkte att de borde ha korsat den här vägen, säger Göran och pekar på löporna.

Spåren har korsat vägen precis där åkrarna möter skogen och har riktning in mot byn, några har gått ute på åkern och andra inne i skogen.

Troligen rör det sig om vargar från Andåreviret, men ännu är inget bekräftat. Observationerna har registrerats i Skandobs.

Jan Åke Nikanorsson som blivit stoppad efter vägen av Göran Swärd var på väg ut för att ta sin vanliga promenad med sin jämthund längs den fina skogsvägen, sedan en tid tillbaka hänger dock alltid bössan med på ryggen.

– Man vet ju aldrig vad som händer om man möter en flock med så många vargar när man har hunden i koppel, jag vill då inte gå obeväpnad här längre, säger Jan Åke Nikanorsson.