179 lyckade häckningar av kungsörn registrerades i Sverige under det gångna året. Trots att siffran är den näst lägsta på fem år ligger den fortfarande över det nationella målet. En av årets stora händelser var den första lyckade häckningen i Östergötland i modern tid.
Under året inventerades över 800 kungsörnsrevir i Sverige, varav 206 hade registrerade häckningar. Totalt observerades 222 ungar, och 179 häckningar bedömdes som lyckade. Majoriteten av landets kungsörnar finns i de sex nordligaste länen, medan Gotland har den största populationen i södra Sverige.
Första häckningen i Östergötland på modern tid
En viktig milstolpe uppnåddes i Östergötland där en lyckad häckning registrerades för första gången i modern tid. Även i Västra Götaland ökade antalet lyckade häckningar, från noll för några år sedan till två i år.
Väder och födotillgång påverkar utvecklingen
Antalet lyckade häckningar har de senaste två åren varit något lägre än tidigare, men målet på minst 150 per år har fortfarande uppnåtts elva år i rad. Kalla vårförhållanden med snö i Västernorrland vid kläckningstillfället gjorde det svårt för föräldrarna att både mata och hålla ungarna varma. Dessutom har tillgången på sork, en viktig födokälla, minskat i flera områden.
Inventeringen – en viktig del av förvaltningen
Länsstyrelserna ansvarar för den årliga inventeringen, ofta i samarbete med regionala ornitologföreningar. Naturhistoriska riksmuseet sammanställer resultaten, som används som underlag för ersättningar till samebyar och vid beslut kring skogsavverkning och vindkraftsplanering.
Det finns ingen fastställd övre gräns för kungsörnsstammen i Sverige. Istället anpassas förvaltningen efter naturliga förutsättningar för att stödja artens tillväxt.