Enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) importerades ifjol över 2000 ton vildsvinskött till Sverige, trots att svenska jägare har svårt att få avsättning för de vildsvin som fälls inom landet, anledningen? Priset förstås.

Svt.se rapporterar att 2121 ton vildsvinskött importerades till Sverige under 2019. Detta trots att det råder ett överflöd på den inhemska marknaden och svenska jägare har svårt att bli av med de vildsvin som fälls här. Statistiken visar att vi under de senaste tio åren har importerar ungefär samma mängd årligen, främst är det livsmedelsbranschen står för importen enligt SCB.

– Säg att det är rent kött som importeras, då är det ju nästan lika mycket vildsvin som vi skjuter i Sverige, säger Arne Olsson som driver en vilthanteringsanläggning i Laholm till svt.se när han får höra om siffrorna.

Sven-Åke Larsson från branschorganisationen Svenskt viltkött är mycket förvånad och kritisk till siffrorna. Han menar att vi har höga krav på hanteringen av viltkött i Sverige, vilket är bra, och förstås även påverkar priset.

– Men om andra då ska kunna komma in och sälja för halva priset, ja då blir det inte konkurrens på lika villkor, säger han till svt.se.