Norran.se rapporterar att en stor polisinsats pågått de senaste dagarna i trakterna kring Malå och Arvidsjaur bland annat. Helikopter, skoterpatruller och extra poliser kallades in för att hjälpa den lokala polisen med att agera mot misstänkt tjuvjakt på rovdjur, insatsen har dock inte resulterat i någon misstänkt.

Bo Sandström vid Malåpolisen berättar för Norran.se att man fått signaler om att det bedrivits illegal jakt på rovdjur i området, då främst björn nu den tiden då björnarna vaknat och det fortfarande är skoterföre i markerna. Han uppger att de varit medvetna om den här informationen en längre tid men inte agerat förrän nu, i år ville man göra en insats just den här perioden.

Kontroller av vapen och fordon har utförts, samt att man har observerat olika spår, vilken typ av spår det rör sig om framgår dock inte. Insatsen har inte resulterat i någon misstänkt för tjuvjakt.

Bo Sandström menar att insatsen även handlar mycket om brottsförebyggande arbete och att de i alla fall har skaffat sig erfarenheter inför kommande år. På frågan från Norrans reporter om hur stort problem detta är svarar han,

– Det är inget jättestort problem jämfört med andra samhällsproblem. Men vi kan inte heller blunda för att det förekommer och folk förväntar sig att vi agerar.