Hittar du en ovanligt stor fästing eller en fästing med annorlunda form eller färg, spara den i så fall frysen och skicka ett foto till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). I ett pressmeddelande skriver de att de nu startar en ny insamling – denna gång av ovanliga fästingar. Syftet med insamlingen är att ta reda på hur klimatförändringen påverkar fästingarnas utbredning. De vill studera om fästingar som tidigare enbart trivts i varmare länder nu etablerats längre norrut. 2018 höll SVA i en fästinginsamling och i samband med den hittades två nya arter som tidigare inte påträffats i Sverige som vuxna: Hyalomma marginatum och Hyalomma rufipes. Nu vill forskarna titta närmare på fler fynd av liknande slag.

– Vi vill undersöka om flera nya fästingarter finns i landet i takt med ett förändrat klimat. Vi ska också ta reda på om de här ovanliga fästingarna bär på nya smittor, säger Giulio Grandi, forskare på SVA som leder insamlingen.

Exempel på ovanliga fästingar kan vara fästingar från Hyalomma-släktet eller Dermacentor-släktet. Men att med blotta ögat avgöra vad som räknas som en ovanlig fästing är inte helt enkelt, så det gäller att titta noga. En ovanlig fästing kan vara större än vår vanliga fästing (Ixodes ricinus), samtidigt som hanarna i båda fallen kan vara små. En ovanlig fästing kan ha en annorlunda färg eller vara mönstrad på ryggen, Hyalomman har till exempel randiga ben och honan har rödfärgad rygg. Hyallommorna har också ett mer aggressivt beteende och kan röra sig betydligt snabbare än vanliga fästingar. De hittas oftast på bakkroppen hos hästar och nötkreatur – under svansen och på eller runt juvrer och könsorgan.

– Om du har sett en Hyalomma tidigare så känner du igen den direkt, men generellt sett är det inte så lätt att se skillnaden, säger Giulio Grandi.

Observera att blodfyllningen dramatiskt kan påverka storleken av fästingens kropp, framförallt gäller detta fästinghonor. En vanlig fästing som är blodfylld kan se ganska stor ut och bli någon centimeter lång.

Läs mer på sva.se