En frisk hund blir i längden en billig hund skriver Sveland Djurförsäkringar i ett pressmeddelande. Raser som är mer skadedrabbade än andra får högre försäkringskostnader och ägarna löper dessutom större risk för att behöva gå till veterinären.

– Försäkringspremierna sätts bland annat efter rasens skadestatistik, en friskare hundras är billigare att försäkra, säger Ursula Lige-Berglund, produktspecialist på Sveland Djurförsäkringar.

En blandrashund kan ofta vara billig att köpa, men att avgöra hur sund hunden kommer att vara som fullvuxen är nästan omöjligt att bedöma.

-Det är jättesvårt att spekulera i hur en blandrashund ser ut som vuxen eftersom det kan skilja sig mycket bara inom kullen. Men generellt sätt är blandrashundar friskare i jämförelse med många rashundar, säger Ursula Lige-Berglund.

Några av de friskaste hundraserna, enligt Sveland Djurförsäkringars statistik, är den brittiska terrierrasen Jack Russel samt den dansk-svenska gårdshunden.

– Naturligtvis är det inte bara rasen som spelar in. En sund livsstil, bra foder och att hålla vikten under kontroll är viktigt även för hundars hälsa, säger Ursula Lige-Berglund.

Sveriges populäraste hundras Labrador Retrievern är en relativt frisk ras. Labradoren, som ofta är väldigt matglad, sätter dock ofta i sig olämpliga saker som leder till både diarré och kräkningar. Dessutom är allergier av olika slag vanligt bland labradorer.

Till de sjukare hundraserna räknas generellt trubbnosiga raser.

– De drabbas oftare av hudåkommor och andningsproblem på grund av sitt utseende, säger Ursula Lige-Berglund.

Det bästa sättet att ta reda på hur frisk en ras är, är att läsa på, till exempel via rasföreningens webbplats.

källa: mynewsdesk.com