Efter flera års uppehåll har en omfattande inventering av den svenska myskoxpopulationen inletts. Målet är att få en aktuell bild av populationens status för att förstå dess framtid och påverkan på den biologiska mångfalden i fjällens ekosystem.

 

Forskare och naturvårdare har under ett år förberett sig för att kartlägga den svenska myskoxpopulationen. Den 3 juli markerade starten för en rad sommarinventeringar som kommer att pågå under säsongen.

 

Myskoxe 2030

Initiativet, känt som ”Myskoxe 2030”, samlar experter från olika områden för att vetenskapligt undersöka myskoxarnas nuvarande situation och framtidsutsikter. Tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet studeras hur myskoxarna, genom att sprida frön, påverkar den biologiska mångfalden i fjällen. Genom ett samarbete med CNRS/University of Toulouse analyseras även geokemin och markmineralers roll för myskoxarnas hälsa, vilket ger en djupare inblick i deras livsmiljö och behov.

– Vår första sommartur den 3 juli blev väldigt lyckad. Vi lyckades lokalisera och observera fem myskoxar, varav en kalv, samt samla in data till våra forskningsprojekt. Nu hoppas vi kunna hitta fler individer under de kommande turerna, säger Angelica Åsberg zoolog på Myskoxcentrum och Lycksele Djurpark.

Forskning kring myskoxarnas habitat och diet är central för att samla in data om deras levnadsmiljö och matvanor. Denna information är avgörande för att förstå deras roll i ekosystemet och för att effektivt kunna skydda och främja biologisk mångfald.

 

Källa: Vildriket