För att få jaga vildsvin med bildförstärkare och värmesikten behöver man från och med 15 maj inte längre något tillstånd från länsstyrelsen..

På Svenska Jägareförbundet känner man oro över säkerheten.

– Vi är positiva till att använda elektroniska bildförstärkare som förstärker det befintliga ljuset i en kikare men vi är tveksamma till den nya tekniken då man använder termiska sikten. Detta på grund av att det skett en dödsolycka i Norge då en jägare sköt ihjäl en annan jägare i tron om att det var en räv, säger Ola Wälimaa, jurist på Svenska Jägareförbundet.

På länsstyrelsen i Jönköping är man positiva till att slippa hanteringen av tillståndsansökningarna. Men menar att det är allra viktigast med säkerheten.

– Det är väldigt viktigt att man har säkerheten på plats, säger Ingemar Sjöberg, handläggare för jaktfrågor på länsstyrelsen i Jönköping.

Han ger exempel på att om ett jaktlag arrenderar en mark och lantbrukaren även tar dit en annan jägare samtidigt. Då kan det finnas det en risk att man jagar på samma ställe med termiska sikten vilket skulle kunna vara en säkerhetsrisk,

Källa: svt.se