Förra
våren lämnade Svenska
Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) in en gemensam
hemställan till regeringen nämligen
att de
ville att jägare skulle få sälja vildsvinskött till konsumenter
och näringsidkare. De
två förbunden har titta
på
hur framför allt Tyskland hanterar vildsvinsförvaltningen med fokus
på det som händer efter skottet. Regeringen gav Livsmedelsverket i
uppdrag att utreda frågan förra
sommaren och
rapporter om
detta ska komma
under
november.
–
Alla som rest runt i Tyskland vet att varje krog och gästgivargård
har sin egen lokala variant på vildsvinsschnitzel eller rökt korv
och skinka från vildsvin. Småskalig försäljning måste även
tillåtas
i Sverige om
vi ska kunna öka avskjutningen,
säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson.
Svenska Jägareförbundet menar att de tyska erfarenheterna då det handlar om vildsvinsförvaltningen kan föras över till Sverige.
– I Tyskland kan jägare med specialutbildning och certifiering sälja vildsvinskött vidare direkt till konsumenter, uppköpare eller restauranger och butiker. Det stimulerar efterfrågan vilket gynnar avskjutningen och minskar de skador som vildsvinen kan orsaka, säger Torbjörn Larsson.
Målet är att öka avskjutningen och hålla nere skadorna samtidigt som man stimulerar jägarna att jaga mer vildsvin.
Källa: svenskajagareforbundet.se