Den 3 juni 1917 bildades Svenska Vorstehklubben genom ett initiativ av framförallt ingenjör W. Zirkenbach från Gusum och löjtnant E. Malmgren, då boendes i Visby.
Det första jaktprovet ägde rum den 6 oktober 1919 i Simlångsdalen där fem hundar startade och fyra av dem gick till pris. Under 2017 genomför SVK ett antal aktiviteter som ryms inom ramen för Jubileumsåret och den första aktiviteten var SVK:s Riksutställning 2017 som i år genomfördes i Härnösand.
I samband med denna utställning genomfördes även för första gången ett viltspårmästerskap där 9 av 10 lokalavdelningar hade varsin representant. Viltspårmästare 2017 blev Per-Åke Hellström, SVK/Södra, med den strävhåriga vorstehhunden Klosterskoven’s E Exxon. Utställningens vackraste hund blev den strävhåriga vorstehhunden, multichampion Trollängens Ragnar.
Bästa uppfödargrupp blev korthårig vorsteh som representerade Kennel Charleswood, hemmahörande i Finland. Vid denna utställning deltog samtliga raser inom SVK, kort-, sträv- och långhårig vorsteh, kort- och strävhårig ungersk vizsla samt grosser- och kleiner münsterländer. Sammanlagt var det 189 hundar anmälda till utställningen varav 101 korthårig vorsteh.
Dagens domare var Ann Carlström, Towe Lööv samt Paula Sunebring. I samband med Jubileumshelgen anordnades det en avelskonferens där intresserade uppfödare av SVK:s sju raser hade samlats för att utbyta erfarenheter och få mer kunskap kring bland annat utfodring av jakthunden och avelshunden och Norges erfarenheter kring arbetet med HD-index.
Vid jubileumsmiddagen skedde även bokreleasen av SVK:s omfattande 100-års jubileumsbok, prisutdelning av Viltspårmästaren samt prisutdelning av Årets hundar för 2016 inom SVK. Nästa aktivitet inom Jubileumsåret är ett fjällprov i Mittådalen samt ett skogsprov i Arvidsjaur båda den första helgen i september.
Jubileumsåret avslutas därefter med ett fullbruksprov i Skåne i slutet av september samt ett avslutande Riksprov 2017 på Gotland den 4 till 7 oktober med en stor jubileumsgalamiddag.

Text och Foto: Anette Gustafsson