Ett år efter det första fallet av afrikansk svinpest i Sverige ser bekämpningsinsatserna ut att ge resultat. Jordbruksverket har skickat in en formell ansökan till EU för att få Sverige friförklarat från sjukdomen.

 

Den 6 september 2023 bekräftades det första fallet av afrikansk svinpest i Sverige när ett smittat vildsvin hittades utanför Fagersta. En smittad zon på 1 000 kvadratkilometer upprättades omedelbart, och strikta restriktioner infördes. Sedan dess har zonen minskats och restriktionerna lättats efter framgångsrika insatser för att kontrollera smittan.

Madeleine Haal Gertzell, ställföreträdande enhetschef på Jordbruksverkets smittbekämpningsenhet, kommenterar insatsen:

– Vi har kommit betydligt längre än vi hade kunnat föreställa oss vid utbrottets början. Samverkan har verkligen varit a och o. Det gäller alltifrån det ovärderliga samarbetet med de lokala jägarna, kommunerna och andra myndigheter till den otroliga följsamhet som de som bor och verkar i zonen har visat. Alla har förstått allvaret i situationen, vilket har lett till att vi har kunnat begränsa smittan. En stor framgångsfaktor har också varit vårt samarbete med Distriktsveterinärerna, att de kunde vara så snabbt på plats och upprätta och bemanna vår operativa ledningscentral under hela utbrottet.

 

Även om myndigheterna var förberedda på ett eventuellt utbrott av afrikansk svinpest, innebar situationen ändå stora utmaningar för både samhället och näringslivet i området.

 

Ansökan om friförklaring

Ansökan om att få Sverige friförklarat från afrikansk svinpest har nu skickats in till EU, och ett beslut väntas tidigast i slutet av september. Om ansökan godkänns kommer den smittade zonen och dess restriktioner att hävas. Lena Hellqvist Björnerot, Sveriges chefsveterinär vid Jordbruksverket, uttrycker hopp om att åtgärderna som Sverige har vidtagit ska accepteras:

– Vi har i dagarna skickat in ansökan till kommissionen med önskemålet att bli friförklarade i slutet av september. Vi har goda förhoppningar om att kommissionen och övriga medlemsstater ska acceptera de åtgärder som Sverige har vidtagit.

 

För fakta kring händelser i bekämpningsarbetet och utbrott i siffror, klicka här.