Sveriges Mästerkock är TV-programmet där amatörkockar från hela Sverige tävlar om titeln Sveriges Mästerkock. Serien är nu inne på säsong 13 och under dessa år har flera av amatörkockarna använt sig av vilt när de tävlat om att tillaga rätter som faller de professionella kockarna i smaken. I år är det Tom Sjöstedt, Mischa Billing och Tommy Myllymäki som bedömer hur väl deltagarna lyckas med sina uppdrag.

Foto: Screenshot från TV4 Sveriges mästerkock

Under onsdagens program var uppdraget att laga till en rätt av vilt och det fanns sex olika viltkött för dem att välja mellan – hare, björn, älg, hjort, vildand och älg.
Mischa Billing lyfte det svenska viltköttet som en värdefull tillgång i det svenska köket.
– Allt detta är hållbart vilt av fin kvalitet. Och svenskt viltkött är faktiskt det mest klimatneutrala köttet man kan handla, sa Micha Billing till deltagarna som själva hade liten eller ingen erfarenhet av att använda vilt i köket.

Att TV4 väljer att lyfta det svenska viltköttet är positivt men för att det ska hamna på tallriken krävs mycket arbete och framför allt att det måste jagas för att kunna ätas, vilket olika mediabolag i Sverige väljer att inte lyfta fram ur ett positivt perspektiv. För att viltet ska vara en viktig råvarutillgång krävs duktiga jägare som inte bara jagar utan även är professionella när det kommer till slakt och att ta tillvara köttet på rätt sätt. Tack vare att Sverige har så väl utbildade jägare så blir det också ett kött som får stämpeln ”det mest klimatneutrala”, men det gör sig inte själv.

Allt om Jakt & Vapen bidrar med en hel del utbildning när det gäller jakten och att ta hand om djurkropparna på rätt sätt, både som artiklar och som film. Bland tidningens olika reportage finns många artiklar som ytterligare ger kunskap kring viltets vandring från ”skog till bord”. I tidningen finns dessutom alltid tilltalande och smakrika recept som är skapta av Allt om Jakt & Vapens egen kock Stefan Fagervall. Bli prenumerant så missar du inget av detta och dessutom får du tillgång till alla tidigare artiklar som man hittar på tidningens hemsida www.alltomjaktochvapen.se