Under vinterhalvåret kommer temperaturen kunna variera kraftigt mellan att vara riktigt kallt till tämligen behagliga vintertemperaturer. Är det riktigt kallt med minusgrader en bit under -20 så är det väl kanske inte speciellt troligt att vi tar med oss våra jakthundar ut på jakt utifrån att vi vet att även hundar riskerar att drabbas av förfrysningsskador. Men även om det bara är några minusgrader så kan hunden ändå drabbas av kylan på olika sätt, speciellt om det dessutom blåser en hel del. För precis som hos oss människor så blir även hunden påverkad av den avkylningseffekt som olika vindstyrkor kan ge.
Naturligtvis är det stor skillnad på hur väl hundar tål kyla utifrån vilken typ av päls de har. Korthåriga och småväxta hundraser klarar av kylan betydligt sämre än hundraser med mer päls som våra spetshundsraser, exempelvis som jämthund eller norrbottensspets. Men även dessa hundraser kan drabbas av förfrysningsskador och då är det kanske främst tassar och pung som kan bli drabbade. Det kan vara värt att tänka på att det finns hanhundar som förfrusit sin pung på ett sådant sätt att de blivit sterila efteråt.
Även när det är riktigt kallt så behöver våra hundar få komma ut för att rastas. Tänk då på att ett värmande täcke kan göra stor skillnad för hundens välbefinnande. Låt heller inte hunden bli ståendes still då en hund i rörelse klarar sig betydligt bättre. Bind inte upp hunden utomhus. Ska man göra en paus under jakten så är en Jervenduk en fördel att ha med sig då både du som jägare och din hund kan krypa in i den och få upp värmen i kroppen.
Har man jagat med sin hund en kall vinterdag så är det en stor fördel om man till exempel har en bensin- eller dieselvärmare som man kan sätta i gång en stund innan man kommer tillbaka till bilen. Att sätta in en hund i en iskall bil efter att den jobbat hårt och då framför allt för våra korthåriga jakthundsraser, är inte speciellt bra om man ska jaga flera dagar i följd, då återhämtningen inte blir vad den annars hade varit vid varmare temperaturer. Självklart så åker ett värmande täcke på direkt efter jakten, tänk på våra jakthundsraser som elitidrottsmän, för det är precis det som de kan liknas vid.
Tänk även på vid kalla jaktdagar att det inte bara är du som jägare som behöver värmande dryck för ditt eget välbefinnande, även vätskan hunden behöver ges med fördel ljummen och gärna fettrik. Ett tips är att blanda lite torkad vom med varmt vatten i en termos som man tar med sig till hunden i ryggsäcken. Då får inte bara hunden i sig ljummen vätska utan den får även i sig fett vilket är hundens viktigaste energitillskott under all jakt och kanske särskilt viktigt när det dessutom är kallare ute.
Förebygg köldskador på tassarna genom att smörja in dem med tassalva eller liknande. Är underlaget hårt och isigt eller som det kan bli i fjällen med olika lager av skarsnö som hundens tassar lätt kan skadas av är det en fördel att använda sig av sockar. Det finns särskilda ”tossor” att köpa som sitter kvar bra på hundens tassar även när den är i arbete.
Är hunden långhårig är det en fördel om håret mellan tassarna klipps bort eftersom det lätt fryser in snöklumpar mellan hundens tår och trampdynor, vilket kan hämna hunden kraftigt och i värsta fall vill den inte röra sig alls. Även för jakthundar som har mycket päls på benen som våra olika setterraser så kan man antingen raka av håret från benet eller välja att köpa en särskild ”pyjamas” i stretchmaterial som går ner över benen.
När man jagar vintertid kan isar vara förrädiska för hundar då isen kan brista under hunden. Tänk först på din egen säkerhet innan du undsätter din hund. Vet man att det finns mycket vattendrag på jaktområdet så kan det vara värt att både ha ett rep och isdubbar med sig för sin egen säkerhet om något skulle hända. Rent instinktivt vill man ju rädda sin bästa jaktkompis och vän.
Har man fått en riktigt nedkyld hund så behöver den omgående få värme och då kan man antingen värma den med sin egen kroppsvärme eller med hjälp av filtar. Med fördel kan man ha med sig en räddningsfilt i aluminium i ryggsäcken, då den knappt väger något och som kan användas både till hund och människa om något allvarligare inträffar. Misstänker man att hunden har fått förfrysningsskador så bör veterinär kontaktas.