Även om man har en hund som är helt opåverkad av skott och höga ljud kan den ändå uppleva smällare och raketer som obehagliga. Oftast är det inte en enda smäll utan ljudet från smällare och raketer kan tyvärr numera pågå med hög intensitet under en större del av nyårskvällen. Börjar då hunden stressa upp sig är det svårt att bryta det beteendet och det är lätt att stressen övergår till rädsla.

Även på nyårsafton behöver våra hundar rastas, se till att hunden ALLTID är kopplad vid det tillfället med ett halsband som den inte kan komma ut ur. Kommer hunden lös och flyr i panik kan den komma ut på vägar eller skada sig på annat sätt. Men det man kanske inte tänker på är att kommer hunden lös med rädsla kan den bli otroligt svår att få tag på sedan. I värsta fall kanske man inte hittar åt den överhuvudtaget.

Planera för hunden i samband med nyårsafton så man inte behöver ta med hunden till festligheter där raketer och smällare kan förekomma.

Är den riktigt rädd så kanske man istället måste befinna sig på en för hunden lugnare plats. Finns inga lugna platser i hundens närhet så kan man kanske sätta den i bilen och åka runt en stund under den tid när det är som värst.

Är man hemma så låt hunden vistas i ett rum som är lite mer ljudisolerat och att man spelar musik eller har ljudet från en TV på en ganska hög nivå. Kanske att den har ett riktigt gott köttben eller liknande att gnaga på så att den får något annat att koncentrera sig på.

Raketer smäller inte bara, utan i samband med smällen uppstår ofta kraftiga och plötsliga ljussken vilket ytterligare kan påverka hunden negativt. Se till att även fönstren i rummen där hunden vistas är fördragna och att rummen har full belysning så märks ljusskenen från raketerna mindre.

Tänk även på hur du själv reagerar om du ser att hunden blir rädd så att man inte börjar ömka den, då förstärks rädslan. Försök istället som hundägare att hålla dig helt oberörd och neutral.

Har hunden blivit riktigt rädd så kan man i framtiden kontakta en veterinär för att få utskrivet en lämplig medicinsk behandling som har en lugnande effekt på hunden.