Föga anade man på SVT vilken succé Den stora älgvandringen skulle bli när man började sända de första avsnitten under våren 2019 från Kullberg, strax utanför Junsele i Ångermanland. Under flera tusen år har älgarna vandrat samma leder för att komma till sina sommarbeten och enda vägen för älgarna i det här området, för att de ska kunna ta sig till sina sommarvisten, är att de simmar över Ångermanälven, vilket de gör vid Kullberg, platsen därifrån SVTs produktion sänds.

Det första året fanns det femton fjärrstyrda kameror och två bemannade som bevakade älgarna. Totalt följdes älgarna under 450 sändningstimmar och hade fem miljoner strömmade visningstimmar. Första årets TV satsning belönades dessutom med Kristallen för ”Årets nyskapande/förnyare”.

Nu är SVT på plats för att rigga för den femte säsongen och det här året är det inte mindre än 30 olika kameror som ska följa älgarna vid Ångemanälvens strand. För att det ska fungera håller man under den här veckan inte bara att placera ut de olika kamerorna, utan även totalt 15 000 meter kabel ska dras i området.

Nytt för i år är att man ska försöka se björn i närheten av det vanliga kameraområdet. Det kommer att finnas flera kameror vid ”Björnmyren” i syfte att försöka filma även rovdjur. Björn, järv, örn med mera står på produktionens önskelista. Platsen är sedan tidigare en etablerad åtelplats.

En annan förändring är att forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) under 2022 GPS-märkte cirka 20 älgar, vilka rör sig i trakterna av Kullberg, i syfte att följa älgarnas vandring över året. Tv-tittarna kommer därför att kunna fördjupa sig i detta unika underlag för att förstå tv-älgarnas beteenden bättre.

Vid Näset kommer det dessutom finnas en 360-kamera och kommer den tekniken att kunna fungera hoppas produktionen att tittarna ska kunna följa älgarna ur ett helt nytt perspektiv.

Sändningen av Den stora älgvandringen 2023 startar den 23 april klockan 00:00 och avslutas den 7 maj klockan 23:00.