1. Planera i förväg vad du ska ta med din hund på, ibland kanske den mår bättre av att stanna hemma. . Tänk på att om ni kör hemifrån på morgonen då det är svalt kan det bli mycket varmare uppåt dagen.

2. Rasta tidig morgon eller sen kväll när det är svalt och ta bara hunden på korta promenader i skuggan mitt på dagen.

3. Se till så att hunden alltid har tillgång till skugga till exempel på stranden, i trädgården eller om ni sitter på uteservering.

4. Se till att hunden alltid har tillgång till kallt friskt vatten och ska ni iväg så ta med dig dricksvatten.

5. Lämna aldrig din hund i bilen när det är varmt!

6. Ansträng inte din hunden med träning utan aktivera den mentalt istället. Göm torrfodret så att hunden får leta efter det eller ladda hundgodis i aktiveringsspel som finns i djurhandeln.

7. Tänk på att varm asfalt kan ge brännskador på hundens tassar, undvik därför att gå med hunden på asfalt då det är varmt.

8. Det finns en hel del hjälpmedel för att hålla din hund sval att köpa i djuraffär, till exempel kyldynor att ligga och vila på, och hundar behöver vila mycket då det är varmt, hopfällbara vattenskålar och kylvästar Men en blöt handduk fungerar också bra.

9. Om du saknar tillgång till hundbad/dusch kan du istället svalka din hund genom att blöta tassarna på den.

10. Tänk på att du måste vara ute i mycket god tid med att skaffa pass och nödvändiga vaccinationer till din hund om du planerar att ta med den utomlands. Information finns på jordbruksverket.se