I Norrland är älgjakten redan i full gång och nu får även jägarna i söder göra sig redo. För hundarna är jakten ofta årets höjdpunkt men risken för skador är stor. Här får du koll på tre vanliga skador som drabbar jakthunden och hur du gör för att undvika dem.
Att delta i jakt är en krävande uppgift för hunden – en jaktdag kan jämföras med att springa ett marathon för oss människor – och det är inte ovanligt med skador. För att undvika att din hund skadar sig är det viktigt att se till att hunden är tränad och att den syns. Att ta ut en otränad hund i skogen kan resultera i att jakten tar slut innan den kommer i gång. Och med reflexer på sig syns hunden mycket bättre om den springer upp på en trafikerad väg eller om den skulle hamna i skottlinjen.

– Tänk på att din hund ska vara lika bra förberedd för jakten som du är. En otränad hund skadar sig lättare och den kommer dessutom inte ha samma framgång i skogen. Självklart ska man även se över hundens försäkringsskydd innan jakten kör igång, utifall att olyckan skulle vara framme, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea

Vanliga jaktskador
Sårskador och stickskador – Att undvika att hunden får sårskador på trampdynor eller stickskador från grenar och buskar är inte helt lätt. Det man får göra är att känna igenom hunden ordentligt efter jakten så att man kan göra rent eventuella sår på en gång och minskar risken för inflammation. Jagar du med väst på hunden så skyddar det förutom mot skador från viltet även mot stickskador.

Muskelsträckningar – För att undvika muskelsträckningar bör hunden vara vältränad inför jakten och det är också viktigt att se till att värma upp hunden på själva jaktdagen. Ett bra riktmärke är att ju snabbare, intensivare och mer precisionsriktat arbete hunden ska utföra desto längre uppvärmning behövs.

Trafikskador – Att en jakthund korsar en väg och blir skadad av trafik är inte ovanligt. Här är det viktigt att se till att hunden syns – reflexväst (eller skyddsväst som även skyddar mot viltskador) är ett måste.

För mer information kontakta: Odd Einar Bruem, Chef djurförsäkring, 08-790 03 33, oddeinar.bruem@svedea.se