Den 30 juni beslutade Länsstyrelsen i Gävleborg att skyddsjakt skulle genomföras efter en varg i Ovanåkers kommun. Tidigare under 2023 hade tre vargar rört sig i kommunen och flertal observationer gjordes av de oskygga vargarna bland bebyggelse. Två vargar fälldes efter tidigare fattade skyddsjaktsbeslut, den ena den 21 mars samt den andra den 3 april. Länsstyrelsen konstaterar att trots att dessa två vargar fällts så har problemet kvarstått då varg fortsatt röra sig i området. Länsstyrelsen kunde inte med säkerhet säga att den varg som vistats i området under maj och juni är den sista av de tre vargar som under våren observerats i området, men att vargens beteende inte är helt olikt de två tidigare individernas.

Natten mot måndagen den 3 juli kunde en tredje varg fällas vid vakjakt i närheten av den fårhage där vargen den 27 juni dödat en tacka.

Vargen har befunnit sig i området under en till två veckor och hade fångats på bild av en massa kameror, bland annat när den jagat katter, berättar Sone Persson som är naturbevakare för länsstyrelsen i Gävleborg för Svensk Jakt.

Vargen var en mager unghane och DNA från den fällda vargen är inskickad för analys för att se om den tillhör den grupp av ungvargar från Loberget, där två av dem fällts tidigare, eller om den kommit invandrande från annat revir.